KISHERCEGNŐ

Az Óperenciás tengeren és a Tündérmeséken túl, valahol az Föld felszínén, az egyenlítőtől északra, ott Európa szívének kellős közepén éldegélt a Kishercegnő. Bár nem volt annyira egyedül, de mégis mégis elmondható, hogy ami vele történt az egészen egyedülálló és csodálatos. Miután megszületett és már már járni kezdett, akkor a szülei úgy gondolták, hogy itt az idő. Itt az idő, hogy neki társat, barátot keressenek, méghozzá egy kutya személyében. De ahogy mentek és keresgéltek úgy gondolták nem is kutyára van szüksége a kis Hercegnőnek, hanem inkább legyen egy Puli. Mert a Puli az nem kutya, hanem Puli. Némely dolgaiban más, mint egy kutya, néhol több és kevesebb. Ami miatt erre esett a választásuk az az, hogy érzelmeiben, lelkében közelebb áll az emberhez. Ráadásul a Pulit pont az a nép teremtette, amelyhez a Kishercegnő tartozott.

Útra keltek hát és mentek, mendegéltek át több városon. Át az egész sík vidéken, le délebbre, ahol egy Tündér Tüneménynek éppen gyermekei születtek a Pulik között. A Kishercegnő szeme, amint a Puli Mamát pillantotta rögtön mosolygósra változott. A Puli, akit a gyermekek közül választott az első, a legelső pillanatban örök barátjának fogadott. Történt ez azért is, mert a Puli a Kishercegnő ölébe fészkelődött és elhalmozta rögtön azzal, amit úgy és annyira csak egy Puli tud adni az embernek akkora vehemenciával. Óriási, csattanos puszikat nyomott a kis Hercegnő orcájára és ettől boldog volt nagyon. A Pulit magukhoz véve elindultak haza, hogy a varázslatot, amit egy Puli társasága jelent otthonukba vigyék.

Mert Varázslat volt az, az első perctől kezdve, ami a Kishercegnő és a Puli között létrejött! Ámor nyila sem találna jobban célba, mint ahogy ők egymásra találtattak. Így volt és telt ez napról napra, ahogy a kis Hercegnő cseperedett. Ahogy cseperedett úgy volt a Puli részese az élménynek, ami a mindennapok öröme. Öröme, hiszen a Pulit az embernek teremtették és az ember köszöni meg. Megköszöni, ahogy az első lépéseket teszi meg. Az első lépéseket a Puli szőrébe kapaszkodva. Boldog is lett ettől a Puli. Boldog, mert végre felelős lett az ember, felelős azért, amit megteremtett, hiszen mi más lehetne a Puli célja és értelme, mint az, hogy társa, segítője, vigasza és részese legyen az ember életének.

A Kishercegnő mellé állt a Puli, hogy járása és mozdulatai a lehető legbiztosabbak legyenek. Féltette is a Puli és őrizte, óvta, amikor együtt játszottak. Tehát mindig. Ahogy egyre ügyesebb lett a Kishercegnő, úgy lett az a kötelék közte és a Puli közt egyre szorosabb. Ételét és melegét a Pulival minden áldott nap megosztotta, de az igazi melegség kettejük szívében kezdett dobogni...a szeretet melege.

Mert ahogy együtt nőttek és cseperedtek úgy szerették egyre jobban egymást, a Puli és a Kishercegnő. Két különböző élet, két különböző lét, de egyéniségükben, lelkükben és belsejükben összecsiszolódva, mint két fogaskerék. Ez a fogaskerék az, amitől szebb és jobb az élet és ez a fogaskerék az, ami boldogabbá teszi az életet. Hisz Puli nélkül nem élet az élet, illetve Pulival sokkal boldogabb. Tudja ezt a Kishercegnő, hiszen olyannyira összenőttek a Pulival, hogy sokszor együtt kelnek és együtt alszanak. Ha a Kishercegnő csemegét, jutalmat vagy finom falatot kap, akkor első dolga megosztani azt a Pulival. Megosztani, mert a Puli is megosztja életét azzal, akivel van. Nem kegyet gyakorol és parancsol, mint az ember, hanem társként tekint az emberre, egyenlőként az egyenlők között. Érzéseit, vidámságát, jókedvét és boldogságát úgy, ahogy a Kishercegnő a Pulival. Olyannyira, hogy ami a Pulit éri azt a kis Hercegnő érzi és fordítva.

Igaz, hogy még botladozva, igaz, hogy még tudat alatt, igaz, hogy még meginogva, de biztosan. Olyannyira biztosan, ahogy a Puli él az ember mellett évezredek óta. Az évezredek alatt a Kishercegnő nem az első, aki kimondatlanul is így néz a Pulira. Éppen ideje már, hogy a Kishercegnők elárasszák a Földet és észrevegyék, hogy a lábuknál, úgy térdnyi magasságban valami valami egészen különös és kimondhatatlan Puli van!

Ők ketten, a Puli és a Kishercegnő, Csipke és Luca!