Havasi gyopár, a FEHÉR

  Az ismertetés mindenképpen igényel némi viharos történelmi előrejelzést. Talán nincs még egy olyan vitákat, nézeteltéréseket kiváltó terület a Puli színvilágában mint a fehér. Az egyes részletekbe nem is érdemes bele menni, csak a kitartó ütközések végeredménye a lényeg. A Pulik között, hogy mindig is volt több tényező is igazolja. Az ásatások leletei közül a fehér Puli létezésének bizonyságául ki kell emelnünk az Eridu nevű sumir város feltárásakor előkerült alabástromkő szobrocskát ami fehér Pulit testesít meg. Őseinknél következtetésképpen mindig is jelen volt ez a szín egészen a fekete domináns megjelenéséig. A fekete és a többi szín kölcsönhatásáról megállapítható vitatottan vagy nem, hogy használati kedveltsége, könnyebben tisztán tartható, egyszerűbb kezelhetőségének mivoltából fakadóan háttérbe szorította az „egyéb” színeket.

Olyannyira, hogy mai idő szerint „a puli fogalmával szinte együtt jár, hogy fekete. Ha nem ilyen, külön megjegyezzük: fehér puli” /Kalmár Miklós/. Ennek következtében a fehér szín annyira eltűnni látszott, hogy néha már vészharangot kongattak kiveszésére. A tenyésztés során bizonyságul mindig is születtek fehér utódok. Visszatérésében pedig pontosan az előbb általunk ítélni merészelt feketék játszottak óriási szerepet.

Tény, hogy a hatvanas években újra betört a Puli színvilágába. Újraélesztésének jelentősége azért is átütő mert szemléletbeli változást is okozott, amit a színvilág körutazásának későbbi állomásain tapasztalhatunk.

A látogatók történelmi dolgokkal történő bevezetése után folytatva az idegenvezetést tekintsük meg a szín öröklődését. Megállapítható, hogy a Puli színei között recesszíven, azaz a legrejtettebben, legtitokzatosabban öröklődik. Titokzatossága a megállónk nevéül választott havasi gyopár titokzatosságához hasonló hiszen kitartónak, rendíthetetlennek kell lennie aki ennek a színvilágnak a csodálatára vállalkozik. A kívánt fehér sok esetben még akkor sem hasad ki megmagyarázhatatlan okok miatt ha bizonyosak vagyunk a két szülő hordozásában. Néha pedig nem várt módon tűnik elő mint a havasi gyopár. Mert ennyire rejtett szín.

Tudományos megfogalmazás szerint a fehér Puli gyöngyfehér, zsemleszínű árnyalattól mentesen /Mészáros Mihály – Fergeteges örökségünk/. Ez a meghatározás méltó szelekciós szempontot jelent a fehér Puli számára, amely óriási kihívás is egyben. Csodáló tekintetünkkel úgy kell tehát gyönyörködnünk benne, hogy tudnunk kell a mögötte álló tenyésztési munka hatalmasságát.

A kezdetekkor főleg, de még napjainkban is számtalanszor megjelenik a kizárandó zsemleszínű árnyalat. A zsemleszínű Puli látványát a leírtak ellenére nagyszerű csodaként kell tekintenünk, hiszen egyrészt mindkét szülő fehér hordozásának tagadhatatlan bizonyítéka /mert csak ekkor jöhet elő/, másrészt egy áhított új vonal születését jelenti. A zsemle árnyalatú Puli látképe tehát a küzdelmek eredményességének csodálatos érzése.

  A panoráma következő részlete úgyszintén eltántoríthatatlan munkát sejtet. A szemléken produkált gyöngyfehér szín ugyanis tisztántartásában is áldozatos tevékenységet igényel. Ha a zsemleszín nehézségeit leküzdöttük a havasi gyopár megtekintése érdekében akkor a következő gondot a gyöngyfehér színben tartás jelenti. A fehér szín ugyanis köztudottan rendkívüli módon koszolódik, piszkolódik. Még a feketéknél ezt könnyedebben megoldhatjuk a fehér Puli gyöngyfehér, a színhez méltó bemutatása kategóriákkal nehezebb feladat. Éppen ezért olyan gyönyörű a gyöngyfehér Puli. Beláthatjuk, hogy az ápolatlannak abszolút nem nevezhető, szürkés benyomása pusztán annak köszönhető, hogy egy hosszú tél folyamán megfázna ha gyöngyfehérré varázslása érdekében megfürdetnék. Ha a fehér Puli állomásánál ilyen szürkés árnyékot tapasztalunk akkor vegyük figyelembe azt, hogy kiállítási pompájában tartása országunk egyes évszakaiban szinte lehetetlen. A túl gyakori fürdetés nem is tesz jót a Puli bundájának, így a használati hétköznapokban gyakran ilyen árnyalatú a fehér Puli.

  A kedves olvasónak azonban végső eredményességként, a fehér Puli elérhetőségének csábításaként szükséges átnyújtani, sőt csak az elhangzottak után nyújtható át a gyöngyfehér Puli diadalképének ajándéka realitásként. Az egyszerűen csak gyöngyfehér Puli az említett árnyalatok vizsgálata után lehet teljes értékű.