A Használati Puli vemhessége

 A sikeres párosítás után vizsgáljuk meg, milyen dolgokra kell odafigyelnünk, és miket kell észrevenni szukánkon. Általában a tüzelés utolsó fázisában, mikor újra visszatér a „távozzon tőlem minden kan” szaganyaga a hüvelyváladéknak kan általi zaklatással, töréssel már nem kell számolnunk. Különösen szűz szukáknál gyakori eset, hogy ténylegesen, lelkileg is megviseli őket a fedeztetés.

Általánosságban azonban elmondható, hogy a szuka sokkalta nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb, kimértebb viselkedést tanúsít. Szakavatott szem, a gazda figyelő, ismerő szeme már észreveszi Pulija elkényelmesedését. Enyhe tapintással a hasfal keményedését tapasztalhatjuk főleg a bordaív alatti tájékon. Ez az első árulkodó jelenség. Teljes bizonyosságot viszont csak a félidős vemhességi időben elvégzett ultrahangos vizsgálat adhat. Számos esetben tapasztalható, szinte második jelként észrevehető, hogy vemhes szukánk étvágytalanná válik. Ez inkább a vemhesség első felére jellemző, gyakran a második félidőben átcsap feneketlen étvággyá, ami nem más, mint a szervezetének tartalék felhalmozási ösztöne, amire a benne fejlődő magzatok késztetik. Tehát az utódok fejlődésének abban a szakaszában jön létre mikor már magzati korról beszélhetünk. A sors fintora az, hogy vemhes szukánkat pont az első, étvágytalan időszakban lenne fontos minőségileg és mennyiségileg jól táplálnunk…míg a vemhesség vége felé okszerűen visszafognunk táplálás terén.

Szólni kell néhány szót a táplálásról. Valóban egy vemhes szuka a magzatok megfelelő fejlődése érdekében nagyobb odafigyelést igényel takarmányozásában. Ez viszont nem jelenti azt, hogy mértéktelenül fel kell hizlalnunk, hiszen tévhit, hogy „több helyett kell ennie”. A vemhességi elhízás majdan az elléskor bosszulja meg magát, hiszen egy kövér Puli nehezebben ellik. Általánosan a szuka szervezetének mindössze egyharmaddal több táplálékbevitelt igényel a vemhesség alatt naponta. Éppúgy a koplaltatásnak is megvannak a káros következményei, elsősorban nem a magzati fejlődés visszaesésében, hanem azok tejjel történő táplálása, a szoptatás, tejelválasztás, tejtermelés tekintetében. A leglényegesebb feladat az anyai szervezet ásványi anyagokkal történő megfelelő ellátása, hiszen a tápok többségének beltartalma pusztán a kutya saját szervezetének alapellátását biztosítja. A közhiedelmet kiigazítva el kell mondani, hogy tévedés azt hinni, hogy a vemhességi tápok mindenben többet tartalmaznak. Nem így van…sőt vitaminok, nyomelemek terén valóban többek, de más összetevőben szegényebbek. Okszerűen takarmányozzuk tehát a vemhes Pulit. A vemhes szuka szervezetének ásványi anyag ellátására különösen a vemhesség vége felé kell ügyelni. Ilyenkor az ellés utáni problémák elkerülése végett kerüljük a túlzott kalcium bevitelt. A túlzott bevitel során a szervezet kalcium aktiválásért felelős hormonja „elalszik” /mellékpajzsmirigy/. A reagáló képesség gyorsasága a szervezetből tejjel kiürülő nagy kalciumvesztés miatt szükséges. A tejtermelés során tehát az említett hormon mozgósítja a csontokból a kalcium készletet a vérbe. Ha renyhe a működése nem mozgósít és a vér kalcium szintje lecsökken. A vér kalcium szintjének csökkenésének következményeként a szuka fájásgyöngesége, ingerlékenysége tapasztalható. Ráadásul a csontokban felhalmozódott kalcium a csontok és izületek úgynevezett keménységét, merevségét okozza. A felhalmozódott kalcium az izületek rugalmasságát csökkenti tehát, ezért elléskor nehezebben nyílik meg a szülőút, a medence fancsonti izülete. A nehezebben megnyílt izületek visszahúzódása, regenerálódása is nehézkes. Mindezek ellési bénuláshoz vezetnek.

Visszatérve a vemhesség alatt lejátszódó folyamatokhoz még néhány fontos dologra hívnám fel a figyelmet. A vemhesség elején csupán minőségi változásokon mennek keresztül a magzatok, tehát osztódnak és fejlődnek….mennyiségi gyarapodásuk csak ezek után kezdődik el tetemesen. Ez azért lényeges mert érzékenységük, sérülékenységük lehetősége, valószínűsége a fenti ok miatt pont a vemhesség elején a nagyobb. A vemhes szuka vemhes szól a régi mondás…és milyen igaz!

Ne dolgozzon, mert annyiszor bizonyította már nekünk, mit tud és mire képes…inkább hordja ki vemhét egészséggel. Használati igénybevételünket, egészségesebb, sportosabb életvitelének biztosítását úgyis a tapasztalati tények alapján jobb fogamzóképességgel, jobb vehemneveléssel hálálja meg. Ekkor viszont elég egy rossz mozdulat, egy rándulás, egy elmért ugrás vagy egy kisebb nézeteltérés a fajtársakkal. Máskor ez természetes de vemhesség alatt az utódok egészségét veszélyezteti. Tudom, most megszólal az olvasóban a túlféltés gondolata, de higgyük el sokszor egy-egy magzati károsodás pofonegyszerű okokra vezethető vissza. Bizonyított tény az is, hogy egy stresszhelyzetekkel átitatott vemhesség mekkora károkat okozhat, akár vetéléshez is vezethet. Kiállításokon a stressz mellett avval is kell számolnunk, hogy Pulinkat utazással, kocsikázással, várakozással törjük. A vemhes szukának nem hiányzik az efféle próbatétel.

A vemhességi idő teltével Pulink elnehezül, keveset mozog…sőt időnként szükséges „egészségügyi sétára” vinnünk, kíméletesen megmozgatnunk. Láthatóan hasa is megereszkedik a magzatok súlyának megnövekedése és a magzatvíz jelentős gyarapodása miatt. A méhszalagok megnyúlnak, a csecsek duzzadttá válnak. A nehéz, szapora légzés a vehem rekeszizomra gyakorolt nyomása miatt tapasztalható. Elérkezett hát az idő, hogy szukánkat előkészítsük az ellésre. Ennek első lépése a hastájék szőrének eltávolítása. Nem csak azért fontos a szőrt levágnunk, leborotválnunk, hogy a kölykök könnyebben csecsbimbóra leljenek, hanem azért is mert a vak, szaglás nélküli kölykök mindent szopnak, ami csúcsos…így a szőrszálakat is. A szőrszálak lenyelése, a szoptató szuka „koppasztása” egyrészt a kölyök kialakuló emésztésének nem tesz jó /bélgyulladás, bélrenyheség/, másrészt hisszük vagy nem de a kölyökkori férgesség egyik okozója.

Az átlagosan 63 napig tartó vemhesség alatt Pulinkban a következő folyamatok játszódnak le melyekre mindenképpen oda kell figyelnünk. A megtermékenyült petesejtek csak a vemhesség második hetének végén ágyazódnak a méhbe. Megtapadásuk a harmadik héten lesz végleges. Ezért érzékenyebb a szuka ebben az időszakban. Ekkor jobban oda kell rá figyelnünk, mert könnyebben elvetélhet, illetve a megtapadás rendellenessége az utódok egészséges méhen belüli fejlődését veszélyezteti. Az anya és a magzatok vérkeringését négy szövetréteg választja el egymástól, ami a magzatok védelme szempontjából fontos. Minél több ez a réteg annál védettebb a magzat. A Puli magzata méhen belül tehát viszonylag jó védelmi rendszerrel ellátott. Az összeköttetés a szuka és magzata között viszont meglehetősen laza lesz a vemhesség végére olyannyira, hogy sok esetben az újszülött Pulik burokban születnek. A vemhesség végén pedig ezért kell az anyára vigyázni, mert könnyebben elvetél, illetve korábban ellik. A vemhesség alatt kerülnünk kell minden magzatkárosodást okozó /teratogén/ hatást. Pár szóban érdemes említést tenni ezekről. Utaltam rá, hogy a vemhesség első fele tekinthető kritikusnak nem csak a megtapadás miatt, hanem azért is, mert ebben az időben fejlődnek ki a magzat egyes szervei. A legtöbb rendellenesség ekkor alakul ki.. Fejlődési rendellenesség okozói lehetnek a nehézfémek /ólom, réz, cink, higany/ mellett a nikotinvegyületek, növényvédő, bolhairtó szerek, egyes antibiotikumok és az élővírusos vakcinák.

Láthatja tehát a kedves olvasó, hogy mennyire fontos a vemhes szuka gondozása, hiszen a vemhességi idő alatt már a probléma mentes ellésre kell felkészülnünk, azt kell biztosítanunk. Szándékunktól függetlenül a Puli használata is ezt magában hordozza.

Vemhes barátnőnk ekkor már érzi a folyamatok végkifejletét, nem csak szervezetileg de lelkiekben is készülődik a nagyeseményre. Míg be nem következik…