A Puli ellése

Megérkeztünk a Puli tenyésztésének egyik legizgalmasabb részéhez. Nincs annál nagyszerűbb érzés, mint új jövevények érkezése a Pulis házhoz. Megfigyeltem azt, hogy minden fajta kedvelőit, tartóit hatalmas örömmel és büszkeséggel tölti el, ha szukájuk új alomnak ad életet, mégis a Pulisok körében evvel kapcsolatban valami hihetetlen kisugárzás tapasztalható. Ismét egy csapat kölyök látott napvilágot, akik közül lesz talán egy, aki nem csak a tenyésztő de országunk jeles képviselője lesz, akiben ugyanaz a tűz ég, mint minden magyar lelkületű ember szemében. Kölykök, Puli kölykök születése tehát óriási esemény, ősiségünk élő, megmásíthatatlan bizonyítéka. A leírtakkal nem kívántam merőben új dolgokat létrehozni, ebben a fejezetben csupán néhány lényeges pontra hívnám fel a figyelmet. A figyelemfelhívás egyrészt azoknak szól, akik nem értek meg még hasonlót, másrészt a tenyésztőtársaknak is magyarázatot adhat a lezajló folyamatokra.

A tartalmat részekre osztottam a következők szerint:
- előkészületek
- lezajlás
- problémák

Az előkészület jóval az ellés előtt megkezdődik. Előkészítjük az ellő Puli „szülőszobáját”. Ez azért fontos, hogy a klasszikus csíraszegény elletés feltételeit biztosítsuk. A csíraszegény elletés elsősorban a higiéniára vonatkozik. A higiénia részeiként ügyelnünk kell a fialó hely tisztaságára, a szuka megfelelő előkészítésére, illetve a saját személyi higiéniánkra, hiszen előfordulhat, hogy segítenünk kell.

A fialó helyet az ellés előtti napokban takarítsuk ki. A takarítás ne csak seprűtiszta állapotig terjedjen, hanem a fertőtlenítésre is gondot kell fordítani. Tudom, vannak olyan nézetek, amik szerint „amit Isten adott” elegendő, hiszen régen a Puli használata során a hodályban, a birkák mellett sem tulajdonítottak ennek túl nagy jelentőséget. Ennek annyi igazságtartalma van, hogy valóban a túlaggódás is gondot jelenthet. Sok esetben tapasztalható, hogy jobb lett volna, ha hagyjuk a folyamatokat természetes önmagukban lezajlódni. Az ideges, kapkodó, túlféltő gazda magatartása egyetlen születésnek sem használ. Tudnunk, éreznünk kell, hogy mikor van akkora baj, hogy állatorvoshoz forduljunk, illetve mikor jön el az a pillanat, ami felkészültségünket, tudásunkat, tapasztalatainkat meghaladja. Ehhez kívánok evvel az írással némi támpontot adni. Visszatérve elődeinkhez a nemtörődömséget alapjaiban cáfolni kell. Egyrészt egy Puli születése már évszázadokkal ezelőtt esemény volt független attól, hogy a harangokat nem verték félre csak egy-egy jászol alatt csöndben következett be a csoda. Másrészt igenis a helyet kisöpörték és vittek friss szalmát a „Bodrinak”. Tehát túl azon, hogy a természetes kiválogatódás rendjébe túlzottan ne avatkozzunk bele minden egyes újszülött Pulinak joga van megkapni az esélyt a megfelelő körülmények közé születésre. Később úgyis érintkeznie „kell” annyi piszokkal, szennyezéssel, ami egy egészséges ellenálló képesség kifejlődéséhez szükséges. Legyen a fialó hely tehát a lehető legtisztább.

A helységen túl az eszközök, mint doboz, láda, törölköző, lepedő, pokróc stb. higiéniájára, tisztaságára is ügyeljünk. Gondoljunk át mindent, hogy ne az adott pillanatban kelljen kapkodnunk. Szükség van fertőtlenítő szerre a köldökcsonkhoz, vödörre, hideg vízre az újszülött esetleges élesztéséhez, a vérkeringésének javításához és nem utolsó sorban kézmosási lehetőségre. Az időjárástól függetlenül a születés után előnyös az infralámpa használata, mert lehet, hogy nyáron fűtési szerepére nincs szükségünk, de fertőtlenítő, csíraölő hatására igen. Fontos elegendő alomanyag, illetve kellő számú Pulink alá való lepedő, pokróc, rongy is, hiszen a magzatvíz miatt ezt alkalomadtán cserélnünk kell.

Az eszközök és a hely előkészítése után az ellés előtt álló Puli előkészítését vizsgáljuk meg. Maga a fialás vérrel, magzatvízzel, tehát szennyeződéssel jár. A szuka előkészítésével egyrészt az újszülöttek fertőződését, másrészt a szuka ellés utáni fertőződését kerüljük el.

Az ellő Puli előkészítéséről külön tanulmányt lehetne írni, amire talán még egy könyv terjedelme sem lenne elég. Jómagam, szakmai tanulmányaim során, hosszú hónapokon keresztül gyakorlatok alkalmával nyerhettem ebbe a témába betekintést, de a teljes elsajátítás reménytelen. Mégis összegezve a dolgot minimum az alábbiakat tegyük meg. A Puli hosszú szőre az ellés során szennyeződhet, illetve a rajta lévő szennyeződések az ellés nedves közege által a kölyköket veszélyezteti. Ezért szükséges két oldalra elhúzva copfba kötni. A pérarés a majdani szülőút külvilággal érintkező része, tisztítása, fertőtlenítése szintén lényeges. Ez a két dolog alapvetően elvárható egy gondos gazdától.

Személyi higiéniánk a segítségnyújtáskor kerül előtérbe. Egy fialó szuka újszülött kölykeihez, pláne a szülőútba mindig tiszta kézzel nyúljunk. Előnyös, ha vízzel telt edényt és szappant, kéztörlőt készítünk a helyszínre. Persze vannak olyan Pulik is, akik szabályosan nem igénylik az ember jelenlétét…sőt a lovakhoz hasonlóan, ősi vérük bizonyítékaként kivárják, amíg magukra hagyják őket és akkor ellenek.

Az ellés folyamata már napokkal az esemény előtt megkezdődik. Sok esetben a tejmirigyek megduzzadnak, belőlük tejcsepp megjelenése jelzi az időpont közeledtét. Ez azonban bekövetkezhet ellés után is, így az időpontról csak tájékoztat, éppúgy, mint a has megereszkedése, a faroktő beesése, a pérarés duzzanata. Egyik pontos, könnyen figyelemmel kísérhető jel a testhőmérséklet jelentős, néha egy egész fokkal történő leesése. Ekkor már készülnünk és figyelnünk szükséges. Az ellés előtt álló Puli intenzíven vackol, fészket kapar, készít. A hasfalát tapintva néha izom-összehúzódásokat tapasztalunk, ezek a jóslófájások.

Először a magzatburkok egyike, a lábhólyag sötét, kékeszöld színe tűnik elő, majd ez felreped és elfolyik a magzatvíz. Mint utaltam rá ekkorra már lazul az anya-magzat kapcsolat annyira, hogy sokszor az újszülöttek burokkal együtt jönnek a világra. Az először fialó Pulinál néha tapasztalható, hogy ösztönösen ezt a burkot nem tépi fel, illetve a köldökzsinórt fogával nem rágja el. Túlhordott magzatok esetében tapasztalható a burok olymértékű vastagsága, hogy önmagától felrepedni nem képes. Ekkor ezt nekünk kell megtennünk. Előnyös, ha a köldökcsonkot fertőtlenítő oldatba mártjuk. Az újszülöttek köldökzsinórja fertőzési kapu a kórokozóknak a fiatal szervezetbe. Nem is gondolnánk mennyi minden előzhető meg egy köldökfertőtlenítéssel. A frissen született kölyök csecsre tételének és mihamarabbi szopásának két funkciója van. Egyrészt az anya könnyebben felnyalhatja, amivel serkenti a vérkeringés beindulását, valamint kialakul anya és kölyke között a szoros kötelék szagok, hangok formájában. Másrészt a tejleadás és a méhösszehúzódás hormonális háttere ugyanaz. Tehát a szopás által kiváltott tejleadás fokozza a méhösszehúzódást, gyorsítja az ellés lefolyását.

A küllemi fejezetben már beszéltünk a faralakulás fontosságáról. Ellés szempontjából az arányoknak abban van jelentősége, hogy azok szerint a szuka medencéje lehet magas, kerek és alacsony. Ennek a fialás nehézségében van szerepe. Általánosan megállapítható, hogy a Puli faralakulása a megfelelő ellést biztosítja, standardban szereplő anatómiai, alkati gondok nincsenek. A munka, használat befolyásoló szerepe az ellés lefolyására is jelentős. Egyrészt a medence csontozatának, izületeinek fejlődése, anatómiai állapota kedvezőbb, az izomzat a rendszeres mozgás során aktívabb, működőképesebb. Másrészt azonban az inak, szalagok feszessége az igénybevétel hatására olymértékű, hogy az ellés során nehezen tágul vagy egyszerűen megnyílni képtelen /a túlzott sport anatómiai következményeként/. Mégis kijelenthetjük, hogy a használat, munka, mozgatás fizikai szempontból kedvez a fialás könnyebb lefolyásának.

Az első komolyabb fájások megnyílási szakasza és az ellés kitolási szakasza után még következik egy utószakasz, amire oda kell figyelnünk. Az utószakaszban tisztul a méh és eltávozik a visszamaradt magzatburok. A szukák jó része elfogyasztja a magzatburkot. Ennek helyességét vitatják és támogatják is sokan. Nem is célom állást foglalni ebben az ügyben csak utalnék arra, hogy ez ősi viselkedés.

Az alom intenzív szaganyagának elrejtése a ragadozók, vetélytársak elől. A burokevést tehát ösztönösen a kölykök védelmére teszi a Puli, függetlenül attól, hogy helyeselendő vagy nem.

Ezek után vizsgáljuk meg a felmerülő problémák lehetőségeit. Először arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy ha bármilyen rendellenességet tapasztalunk, forduljunk szakemberhez. Már napokkal fialás előtt fel kell venni a kapcsolatot állatorvossal, hogy ne a fogasról akasszuk le, hogy számíthasson a segítségkérésre. Ha a szuka feszélyezett készülődését tapasztaljuk és nincs folytatás, ha az ellő Pulink egyre erősebben erőlködik a kölyök megjelenése nélkül, ha a magzatvíz elfolyását rövid időn belül nem követi kölyök, illetve a pérából ellés nélkül vér ürül, haladéktalanul keressük fel a hozzáértő szakembert. Egyszerűbb elakadásokkor a szülőútba nyúlhatunk segíteni, illetve némely esetben az újszülöttön segítenünk kell, ha a köldökzsinór nyakára tekeredett, vagy a burok nem reped fel, és fulladás fenyegeti. Nagyon lényeges az ellő Puli együttműködése velünk a segítségnyújtás során. Nevelt, használati Puli esetében evvel nem is szokott probléma lenni… igaz a fialás természetes folyamatának öröklött viselkedése lényegesen erősebb az általunk tanított viselkedésnél, azért óriási segítség, ha a lezajlás során, ha Pulink partner segítő akaratunknak.

Ha két kölyök között hosszú az idő és ráadásul tapintással, illetve a szuka jelzései által fájásgyengeséget tapasztalunk, oxitocin hormon-injekció izomba adását kell alkalmaznunk. Méhösszehúzódást elősegítő szer, injekció adásakor viszont nem eshetünk át a ló túloldalára. A sűrűn, nagy mennyiségben adott oxitocin ugyanis Pulink szervezetének azt a jelzést küldi, hogy elegendő hormon áll készen a vérben. Ebből következőleg a készen szervezetbe juttatott hormon hatására saját termelését mérsékli, tehát az ellenkező hatást érjük el. Ráadásul a méhösszehúzó szer a tejmirigy csatornáinak izomzatát is összehúzza, aminek következtében az újszülöttek nem tudnak szopni, nem jutnak tejhez. A tejleadás mechanizmusának hiánya pedig a már említett ellésre pozitív hatását nem váltja ki. Így a nehézség még tetőződik. Le kell szögezni, hogy a vérben lévő Kalcium teszi érzékennyé a méhet az oxitocin hormonra /a vemhességi táplálásnál a vér Kalcium szintjéről már beszéltünk/. Az oxitocin injekció mellett tehát jótékony, hatáserősítő jelentőségű Kalcium injekció adása is. Így kevesebb méhösszehúzó szerrel kedvezőbb hatást érünk el. Oxitocin injekció alkalmazása esetén szólnunk kell még egy tapasztalatról. A gyakorlat által beigazolódott megfigyelések szerint alkalmazásakor használati Pulink ellés utáni regenerálódása hosszabb, az involúció kezdete véresebb… sőt maga a szer a szülés ösztönös viselkedésmintáit tompítja /felnyalás, újszülött gondozás/, a fájások gyengülése, megszűnése hosszabb folyamat. Csakis okkal, szükség esetén nyúljunk tehát ehhez a lehetőséghez, pláne ne magunk könnyítésére.

Ha az újszülöttek túl nagyok a szülőút átmérőjéhez képest, akkor beszorulhatnak és állatorvosra lesz szükségünk. Ha nem kellően fekszik egy kölyök a szülőútban és végtagja vagy feje hátra marad, kézzel kell helyreigazítanunk. Ezt azonban csakis akkor tegyük, ha Pulink segít, azaz tolófájásokat mutat. Súlyosabb esetek speciális segédeszközt igényelnek speciális segítségnyújtással. A születés után az újszülött légzése néha nehezen indul meg. Jónéhány Puli köszönheti életét az elléskor jelenlévő személynek, aki mellkasát masszírozta, a lenyelt magzatvizet eltávolította, és vérkeringését segítette a hátsó lábánál fogva lóbálással, illetve azért mert a tarkóját hideg vízzel paskolgatta. Általános szabály, hogy egyszerű helyzeteket magunknak is tudni kell megoldani, de el kell tudni dönteni, honnan kezdve komplikált egy adott helyzet. A hozzá nem értéssel végzett beavatkozás szintén ártalmas, mellyel mind a szuka, mind az újszülött életét veszélyeztetjük, illetve az egészséghez való esélyeit csökkentjük.

Láthatjuk, hogy egy egyszerű, természetes folyamat, mint a születés illetve az életet adás mennyi problémát vet fel, mennyi mindenre kell odafigyelnünk, és mennyi utat rejt, mégis talán pont a bonyolult egyszerűségétől a legnagyszerűbb dolog a világon…