UTÓSZÓ

 

Mint érezhette a kedves olvasó írásom származási, eredetbéli gondolatokkal kezdődött. Majd áttekintettük az utazás során a Puli tenyésztésének használati vonatkozásait. A használati tenyésztéshez elengedhetetlen a fajtaleírás használati, funkcionális értelmezése. Végül belekóstolhattunk a Puli tanításának ízvilágába és lépéseket is tettünk a belső értékek, a sajátos jellem kibontakoztatásának útján.

  A könyvben szereplő egyes fejezetek, a mondanivaló sarokpontjai felvetik a teljes kibontakozás lehetőségét, hiszen maga egy-egy epizód teljes kifejtésére egy-egy új könyv terjedelme lenne elég. Mint látható a témakörök kicsomagolása nem megy, a terjedelem miatt nem mehet el a végletekig. Ez szintén utalás a hiánypótlásra éppúgy mint a gondolatébresztésre, mert rengeteg dolog, feladat van a Puli használatával kapcsolatban ami továbbra is megoldásra vár.

  A minőség, a forma, az arculat szintén célomat tükrözi, mert nem egy díszes , a vitrin polcán jól mutató album megalkotását akartam. Ellenkezőleg. Azért e módon tártam az olvasó elé szemléletemet, mert egy kézikönyv megalkotását képzeltem el. Egy kizikönyvét amiben a képek és a szépség mögött a sorok között lakozik a lényeg. Használati könyv a használati Puli mellé. Olyat, amit akár minden nap a kezébe vehet a kedves olvasó, és ha századszorra lapozza is fel, akkor is talál valami sajátost, valami érdekeset, valami hasznosat. A gyakorlatiság eszméjét szem előtt tartva megalapozható belőle a végső kiteljesedés, a Puli használati értékeinek részletes gyakorlatisága. Részletességet, amiben körbejárjuk a terelés, az őrző-védő munka, az apportmunka, az agility, a dog dancing ismeretanyagának rejtelmeit, természetesen szem előtt tartva a Pulival kapcsolatos speciális vonatkozásokat.

  Mindemellett ha csak egyetlen szó, egyetlen mondat vagy gondolat megragadta az olvasó fantáziáját, netán el is ültetette egy szemlélet, egy gondolatmenet magját a kedves olvasó fejében akkor szándékom már elérte célját. Az igazi célt a Puli lényegének megismerésében. Addig is hasznos munkát és kellemes olvasást kívánok minden olvasónak…a következőkben még találkozunk!